Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (10:05)

    Ziemniaki pieczone

Skład na 4 porcje: 8 większych ziemniaków, 200 g pieczarek, 200 g wędzonego boczku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, 200 g tartego żółtego sera, 1 ostra papryczka, sól morska i pieprz do smaku

1. Boczek kroimy w kostkę. Wytapiamy tłuszcz. Skwarki odkładamy, a do tłuszczu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w plasterki, pozbawioną nasionek papryczkę. Przesmażamy.

2. Pieczarki myjemy, kroimy, smażymy na oleju tak długo, aż odparuje sok, który puściły. Mieszamy z usmażoną cebulą, skwarkami, solą i pieprzem.

Reklama

3. Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, po czym nacinamy wzdłuż, aby powstały w nich kieszenie, które napełniamy farszem. Posypujemy tartym żółtym serem. Dopiekamy jeszcze około 20 minut.

Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 2 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 631 kcal. Białko 9,1 g/Tłuszcz 27,9 g/Węglowodany 43 g

Rewia
Więcej na temat:ziemniaki | warto | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 ugotowane ziemniaki, 25 dag mięsa mielonego, 5 dag suszonych grzybów, po 2 łyżki kukurydzy i pokrojonej czerwonej papryki, 10 dag startego żółtego sera, słodka papryka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.