Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (10:05)

    Ziemniaki faszerowane grzybami

Składniki: 6 większych ziemniaków, 6 mrożonych podgrzybków lub pieczarek Dodatki i przyprawy: większa cebula 4, plastry wędzonego boczku w cienkich plastrach, 3 łyżki pokruszonego sera pleśniowego z niebieskim przerostem, sól, pieprz, olej, 2 gałązki rozmarynu

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1. Ziemniaki starannie wyszoruj i ugotuj na półmiękko. Odcedź i przestudź. Natnij je wzdłuż przez środek i wytnij rynienkę. Wydrąż trochę miąższu.

2. Grzyby pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj grzyby, przesmaż i podduś. Dopraw do smaku pieprzem i bardzo delikatnie solą. Oddzielnie podsmaż na chrupiąco drobno pokrojony boczek.

3. Wydrążony miąższ z ziemniaków przesiekaj, wymieszaj go z podsmażoną cebulą z grzybami i boczkiem. Dodaj posiekane igiełki rozmarynu z jednej gałązki i łyżkę drobno pokruszonego sera pleśniowego.

4. Nafaszeruj ziemniaki, górę posyp resztą sera. Skrop olejem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym ok. 20 min w 200°C. Podawaj posypane rozmarynem.

Przygotowanie ok. 80 min

Porcja 530 kcal

Koszt porcji ok. 2,10 zł

Przepis na 6 porcji

Więcej na temat:ziemniaki | datki | koszt | przepis | ziemniak | grzyby

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 mała główka kapusty, 40 dag chudej wieprzowiny, 20 dag sera owczego, 1 duża cebula, 2 łyżki octu balsamicznego,1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, kawałek (2 cm) imbiru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.