Reklama
  • Piątek, 25 lipca 2014 (11:05)

    Zawijańce z botwinki

Składniki: 10-12 dużych liści botwinki, 2 małe buraczki, 2 jajka na twardo, ocet, ogórek, 5 rzodkiewek, 20 dag serka wiejskiego, 14 dag sera feta, łyżka posiekanego koperku. Sos jogurtowy: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 7 dag sera feta, buraczek, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Z apetycznym sosem. Zawijańce są tak kolorowe, że nie trzeba ich dodatkowo dekorować. Przepis przysłała Kinga Marciniak-Łyda z Lublina

1. Buraczki ugotuj w małej ilości wody. Osącz, pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść, pokrój. Ogórek pokrój w słupki. Jajka pokrój w kostkę. Serek wiejski, ser feta i koperek utrzyj, przypraw.

Reklama

2. Liście botwinki zanurz we wrzątku na ok. 1 min, usuń ogonki. Skrop octem, oprósz solą. Ponownie zalej małą ilością wrzątku tak, by wszystkie były zanurzone, ostudź. Liście osącz, ułóż wierzchami do góry. Posmaruj masą serową, ułóż warzywa, zwiń.

3. Sos: buraczka ugotuj. Zmiksuj z jogurtem, serem feta i czosnkiem, przypraw. Zawijańce podaj z sosem.

Do nadzienia można dodać ugotowany biały ryż, wtedy przekąska zamieni się w danie obiadowe.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kinga | przepis | marciniak | z

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.