Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:00)

    Zapiekanki z salami i kukurydzą

Skład na 4 porcje: ● 2 półbagietki ● 4 szalotki ● 6 łyżek koncentratu pomidorowego ● 1/2 puszki kukurydzy ● 50 g salami w plasterkach o smaku chili ● 200 g tartego sera do pizzy ● suszony tymianek i oregano ● 80 ml bulionu warzywnego ● sól i pieprz do smaku ● olej.

1. Szalotki obieramy, siekamy i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie aksamitny sos. Doprawiamy pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i oregano, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Kukurydzę dokładnie odcedzamy z zalewy. Plastry salami i półbagietki przekrawamy na pół.

Reklama

3. Połówki bagietek smarujemy dokładnie przygotowanym wcześniej pomidorowo-ziołowym sosem. Układamy dość ścisło półplasterki wędliny, a na nich kukurydzę. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 6 minut w 200ºC, aż ser całkowicie się rozpuści.

4. Ciepłe zapiekanki możemy podać posypane posiekaną natką pietruszki z zieloną sałatą, rukolą i sosem winegret albo z innymi surówkami.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł

Wartość odżywcza porcji 540 kcal. Białko 25 g/Tłuszcz 27 g/Węglowodany 50 g

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.