Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Zapiekanka z porem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 średni por, 30 dag kiełbasy, 4 jajka, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy

1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach z solą. Odlej, ostudź i obierz, a potem pokrój w plastry. Por oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, blanszuj 2-3 minuty, odcedź. Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki.

2. Jajka rozkłóć razem ze śmietaną. Dodaj starty ser. Masę dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Formę wysmaruj olejem. Rozłóż ziemniaki. Zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż por i kiełbasę. Zapiekaj 30 min w 180 st.

Reklama

6 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 2,60 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.