Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (13:05)

    Zapiekanka grzybowa z serem pleśniowym

Składniki: • kilogram ziemniaków • 20 dag pieczarek • por • łyżka klarowanego masła • pierś kurczaka • 20 dag boczku w plastrach • olej • sól • pieprz • 2 jajka • mała śmietana 18% • 10 dag sera gorgonzola • olej

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Pokrój na grube plastry i ułóż na dnie naczynia brytfanny wysmarowanej olejem.

2. Na klarowanym maśle zeszklij pieczarki i pociętego w krążki pora.

Reklama

3. Pokrojoną w paski pierś podsmaż na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku.

4. Rozłóż przygotowane składniki na ziemniakach. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kawałki gorgonzoli. Piecz zapiekankę 20 minut w piekarniku rozgrzanym 180°C.

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.