Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (13:05)

    Zapiekanka grzybowa z serem pleśniowym

Składniki: • kilogram ziemniaków • 20 dag pieczarek • por • łyżka klarowanego masła • pierś kurczaka • 20 dag boczku w plastrach • olej • sól • pieprz • 2 jajka • mała śmietana 18% • 10 dag sera gorgonzola • olej

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Pokrój na grube plastry i ułóż na dnie naczynia brytfanny wysmarowanej olejem.

2. Na klarowanym maśle zeszklij pieczarki i pociętego w krążki pora.

Reklama

3. Pokrojoną w paski pierś podsmaż na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku.

4. Rozłóż przygotowane składniki na ziemniakach. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kawałki gorgonzoli. Piecz zapiekankę 20 minut w piekarniku rozgrzanym 180°C.

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.