Reklama
  • Środa, 16 marca (08:05)

    Wytrawny tort

Składniki na 8 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 główka kapusty włoskiej (ok. 1,20 kg), 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 4 łyżki masła, 5 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Odcedź i wystudź. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Z kapusty zdejmij 5-6 liści.

Reklama

Partiami wkładaj je do wrzącej, osolonej wody na około 1 min. Następnie włóż na chwilę do lodowatej wody i osusz. Cebulę pokrój w kostkę. Pozostałą kapustę drobno poszatkuj. Pomidorki przekrój na pół.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij. Dodaj kapustę, duś ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź. Do mięsa dodaj jajko, sól oraz pieprz, wymieszaj. Dodaj kapustę oraz ziemniaki, delikatnie wymieszaj.

3. Tortownicę posmaruj 1 łyżką masła. Ułóż w niej liście kapusty na spodzie oraz po bokach – tak, by część liści wystawała poza torownicę. Równomiernie rozłóż mięso z warzywami i przykryj liśćmi kapusty.

Na wierzchu ułóż pomidorki i kawałki pozostałego masła. Przykryj tortownicę folią aluminiową. Piecz 45-50 min w temperaturze 190°C.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 370 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 główka sałaty, 1 średnia cebula , 50 dag boczniaków, 20 dag żółtych pomidorów, 1/2 słoika suszonych pomidorów, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, kilka gałązek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.