Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Wytrawne ciasto ziemniaczane

Składniki: 75 dag ziemniaków, 2 dymki ze szczypiorkiem, 1 czerwona cebula, 150 ml śmietany 30 proc., 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 3 jajka, sól, pieprz.

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Krótko obgotuj z dodatkiem szczypty soli (ok. 5 minut). Odlej i lekko przestudź. Dymki ze szczypiorkiem oraz czerwoną cebulę obierz, posiekaj.

Wymieszaj w misce z ziemniakami. Dodaj 3 łyżki śmietany. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą czarnego mielonego pieprzu.

Reklama

2. Ciasto francuskie rozmroź (najlepiej wyjmij je z zamrażalnika dzień wcześniej i pozostaw na półce w lodówce). Rozłóż na stolnicy lub blacie i wytnij dwa duże koła. Jednym wylep dno oraz brzegi okrągłej formy.

3. Rozłóż masę ziemniaczaną. W drugim kole wytnij na środku niewielki otwór. Przykryj farsz, zlep brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.

Piecz ok. 20 min w 200 st. Wymieszaj resztę jajek i śmietany, dopraw do smaku. Wlej przez otwór w cieście. Piecz jeszcze 20 minut.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 24 sztuki: 2 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 10 dag masła, 1 szkl. mleka, 15 dag mrożonego szpinaku, 10 dag sera feta, 1 łyżeczka proszku co pieczenia, 1 ząbek czosnku. Przyprawy: sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.