-
Piątek, 4 marca 2016 (15:00)
Wytrawne ciasto ziemniaczane
Składniki: 75 dag ziemniaków, 2 dymki ze szczypiorkiem, 1 czerwona cebula, 150 ml śmietany 30 proc., 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 3 jajka, sól, pieprz.
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Krótko obgotuj z dodatkiem szczypty soli (ok. 5 minut). Odlej i lekko przestudź. Dymki ze szczypiorkiem oraz czerwoną cebulę obierz, posiekaj.
Wymieszaj w misce z ziemniakami. Dodaj 3 łyżki śmietany. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą czarnego mielonego pieprzu.
2. Ciasto francuskie rozmroź (najlepiej wyjmij je z zamrażalnika dzień wcześniej i pozostaw na półce w lodówce). Rozłóż na stolnicy lub blacie i wytnij dwa duże koła. Jednym wylep dno oraz brzegi okrągłej formy.
3. Rozłóż masę ziemniaczaną. W drugim kole wytnij na środku niewielki otwór. Przykryj farsz, zlep brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz ok. 20 min w 200 st. Wymieszaj resztę jajek i śmietany, dopraw do smaku. Wlej przez otwór w cieście. Piecz jeszcze 20 minut.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej
Twój komentarz może być pierwszy