Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Wytrawne babeczki z szynkową sałatką

Składniki: 30 dag mąki, 15 dag masła, 1 ziemniak, 2 marchewki, po 1 małej pietruszce i cebuli, 1/2 puszki groszku, 2-3 korniszony, 15 dag szynki konserwowej, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1. Mąkę pszenną (np. krupczatkę) przesiej ze szczyptą soli oraz cukru. Dodaj posiekane zimne masło oraz 2-4 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

2. Ziemniak obierz, przekrój na pół. Oczyść marchewki oraz pietruszkę. Warzywa wrzuć do garnka z osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Ostudź i pokrój w kosteczkę. Posiekaj obraną cebulę. Wymieszaj z warzywami.

Dodaj osączony groszek, pokrojone w kostkę korniszony i szynkę. Wymieszaj sałatkę z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Zimnym ciastem wylep foremki do babeczek. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (10-15 min). Ostudź, napełnij sałatką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● Okrągły chleb ● 3 jajka ● 150 g ogórka ● 2 pieczone papryki ● 200 g śmietankowego serka ● łyżka ajwaru ● 100 g sera żółtego ● 50 g salami ● 100 g sałaty. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.