Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wytrawne babeczki

Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz.

Reklama

czas 45 min; porcja – 270 kcal, cena 1,50 zł

1 Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szczyptą soli. Dodaj jedno jajko i, w razie potrzeby, 1-2 łyżki lodowatej wody. Zagnieć ciasto. Wylep nim 6 foremek. Przykryj folią spożywczą i wstaw na ok. 30 min do lodówki.

2 Żółty ser pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokrój na kawałki. Mrożony groszek wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (3-5 minut). Odcedź na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia.

3 Pozostałe jajka wbij do miski, roztrzep widelcem. Dodaj śmietanę i ser ricotta, wymieszaj. Wsyp groszek, szynkę i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem.

4 Foremki wyjmij z lodówki, spody z ciasta ponakłuwaj widelcem. Rozłóż przygotowany farsz. Piecz babeczki ok. 25 minut w 180 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.