Reklama
  • Czwartek, 6 lutego 2014 (10:00)

    Wytrawna włoska crostata

Składniki na 8 porcji: Ciasto: półtora szklanki mąki pszennej, 125 g serka mascarpone, 3 łyżki zimnej margaryny, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki zimnej wody . Farsz: 150 g boczku (najlepiej pancetta), 1/2 szkl. startego żółtego sera, 300 g kurek, szalotka, natka pietruszki, 1 jajko, szczypta świeżego tymianku, 50 g parmezanu, sól, pieprz.

1. Mąkę przesiej, dodaj sól, zimną margarynę i serek mascarpone. Posiekaj nożem. Wlej sok z cytryny oraz zimną wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Owiniń je w folię i włóż na 20 minut do lodówki.

Reklama

2. Następnie je rozwałkuj i wylep nim dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasta zwisającego poza brzegi formy.

3. Boczek pokrój w paski, podsmaż na suchej patelni.

4. Szalotkę posiekaj, zeszklij razem z grzybami. A potem duś przez ok. 10 minut na małym ogniu. Wymieszaj z boczkiem i startym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

5. Rozłóż farsz na wcześniej przygotowanym cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przyklej do farszu i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

6. Wierzch posyp startym parmezanem.

7. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C.

Magdalena Tabaczyk z Kępic

Super TV
Więcej na temat:ciasto | ciasta

Zobacz również

  • Jedna porcja: 2 zł Składniki na 6 porcji: ■ kilogram maślaków ■ 2 cebulki ■ 2 łyżki masła ■ mała śmietana 18% ■ łyżeczka mąki ■ sól morska ■ pieprz biały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.