Reklama
  • Środa, 9 października 2013 (10:05)

    Wszystko o serze mozarella

Zestaw z pomidorami to nie wszystko. Poznaj inne dania z udziałem mozzarelli. Świetnie nadaje się do różnych zapiekanek, nadzień mięsnych, zwykłych kanapek oraz pizzy.

Można ją podawać z szynką parmeńską, oliwą, bazylią i rukolą. Łączy się ją z figami, szalotką, orzeszkami piniowymi. Świetnie smakuje też ze szpinakiem, kukurydzą i melonem.

Reklama

Mozzarellę smaży się także w panierce. Osusz ją, zamocz w jajku z solą i pieprzem i panieruj w bułce, a potem smaż z obu stron. W tej postaci dodaje się ją do sałatek, np. z wędzonym łososiem i pomidorkami cherry, polanych sosem winegret.

Również łódeczki z cukinii nie wymagają wiele pracy. Wydrąż miąższ i wraz z pokrojoną papryką, pomidorami, czosnkiem i ziołami podsmaż go na oliwie, aż się zarumieni, przypraw, a na koniec wrzuć natkę. Jeśli chcesz, dodaj mielone mięso. Wypełnij farszem cukiniowe łódeczki i włóż je do piekarnika, obkładając płatami mozzarelli.

Na żywo
Więcej na temat:mozarella | O

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ■ 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ■ 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ■ 5 łyżek pasty tahini ■ 6 łyżek soku z cytryny ■ 5 łyżek oliwy ■ sol ■ pieprz ■ wędzona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.