Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wiosenny kebab

Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz.

1 Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki lub na kawałki. Włóż do miski, posyp przyprawą do kebaba, wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.

2 Pomidorki rzymskie opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Umyj starannie pod bieżącą wodą ogórka. Odkrój 1/4 i pokrój w półplasterki. Resztę ogórka przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokrój w słupki.

Reklama

3 Umyj i oczyść z włókien 1-2 gałązki selera naciowego. Pokrój w słupki. Sałatę podziel na liście, opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym.

4 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni układaj kolejno tortille. Skrapiaj je wodą i ogrzewaj po 2 min z każdej strony.

5 Tortille zroluj, włóż do szklanek. Napełniaj mięsem, pomidorami i posiekanym ogórkiem. Polej sosem chili. Na koniec włóż słupki selera, ogórka i liście sałaty.

czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 3,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.