Reklama
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:35)

    Wieniec z karkówki i pieczarek

Pokrojony na cienkie plastry będzie ozdobą każdego zimnego bufetu.

Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa

Składniki: po 30 dag karkówki i piersi kurczaka, pół kg wątróbek drobiowych, pół kg pieczarek, marchewka, łyżeczka ostrej papryki, po pół łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i mielonych goździków, po łyżce majeranku i vegety, 2 jajka, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych, kajzerka, sól, pieprz, 2 łyżeczki posiekanego koperku

Reklama

Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyść, opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 10 minut. Odcedź, przelej na sicie zimną wodą. Karków- kę, kurczaka i wątróbki zmiel w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej dwa razy).

Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż. Ostudź, zmiel, dodaj do masy mięsnej. Kajzerkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.

Dodaj żółtka, orzechy, koperek i przyprawy, wyrób. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Formę z kominem natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą. Piecz 45-50 minut w 190°C.

Czas przygotowania: 100 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pieczarki | Koper | przepis | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 op. francuskiego ciasta, 1 kalafior, 270 ml bulionu, 1 puszka pomidorów, 15 dag szpinaku, 2 ziemniaki, 1 cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.