Reklama
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:35)

    Wieniec z karkówki i pieczarek

Pokrojony na cienkie plastry będzie ozdobą każdego zimnego bufetu.

Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa

Składniki: po 30 dag karkówki i piersi kurczaka, pół kg wątróbek drobiowych, pół kg pieczarek, marchewka, łyżeczka ostrej papryki, po pół łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i mielonych goździków, po łyżce majeranku i vegety, 2 jajka, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych, kajzerka, sól, pieprz, 2 łyżeczki posiekanego koperku

Reklama

Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyść, opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 10 minut. Odcedź, przelej na sicie zimną wodą. Karków- kę, kurczaka i wątróbki zmiel w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej dwa razy).

Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż. Ostudź, zmiel, dodaj do masy mięsnej. Kajzerkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.

Dodaj żółtka, orzechy, koperek i przyprawy, wyrób. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Formę z kominem natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą. Piecz 45-50 minut w 190°C.

Czas przygotowania: 100 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pieczarki | Koper | przepis | z

Zobacz również

  • ●600 g piersi z kurczaka ● 150 g sera feta ● czerwona papryka ● pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju ● 3 garście liści szpinaku ● sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie ● olej ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.