Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Warzywny keks

Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, świeża szałwia i tymianek do dekoracji.

1 Cebulę obierz, poszatkuj. Umyj i osusz paprykę. Przekrój ją na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Opłucz i pokrój na kawałki pomidory. Kukurydzę osącz z zalewy.

2 Połowę żółtego sera pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż razem, mieszając, 3-5 minut. Ostudź.

Reklama

3 Jajka zmiksuj ze sporą szczyptą soli oraz ziołami prowansalskimi. Dalej miksując, wlewaj oliwę (lub olej), a potem wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

4 Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. Formę keksową wyłóż pergaminem. Do przygotowanego ciasta wsyp kukurydzę, pomidory, paprykę z cebulą i pokrojony w kostkę ser. Wymieszaj całość, przełóż do formy. Piecz 45 minut. 15 minut przed końcem posyp startym serem. Gotowy keks wystudź, ozdób ziołami.

czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.