Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (11:05)

    W kuchni włoskiej: pesto i polenta

Pesto do makaronu. Upraż 3 łyżki orzeszków piniowych na suchej patelni. Wystudzone włóż do blendera, dodaj 2 szklanki listków bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli i ucieraj 10 sekund.

Składniki muszą dobrze się połączyć. Dołóż 4 łyżki startego parmezanu i ucieraj 10 sekund, wle wając cienką strużką 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Reklama

Polenta. Zagotuj 1,5 l osolonej wody. Wsypuj 2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej, mieszając drewnianą łyżką. Go tuj na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż polenta zacznie odchodzić od ścianek garnka (20-30 minut). Lub... zaraz po zagotowaniu wstaw garnek z polentą na godzinę do nagrzanego pie karnika. Podczas prażenia kilka razy zamieszaj.

Życie na gorąco
Więcej na temat:pesto | polenta

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 op. francuskiego ciasta, 1 kalafior, 270 ml bulionu, 1 puszka pomidorów, 15 dag szpinaku, 2 ziemniaki, 1 cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.