Reklama
  • Piątek, 25 lipca 2014 (11:05)

    Twarogowe kule z suszonymi pomidorkami w otrębach owsianych

Składniki: 30 dag półtłustego twarogu, 5-6 połówek suszo nych pomidorów z oliwy, po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, bazylii i oregano, sól, pieprz , otręby owsiane do obtoczenia.

Dodatek do sałatek lub mięsiw z grilla. Polecam przygotować od razu podwójną ilość – są tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Można ich także użyć jako pasty do smarowania pieczywa. Przepis przysłała Jolanta Główka z Chorzowa.

Reklama

1. Twaróg rozgnieć widelcem. Suszone pomidory osącz z oliwy, pokrój w kosteczkę. W misce utrzyj twaróg, suszone pomidory i posiekane zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Nabieraj porcje masy i formuj kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

2. Otręby owsiane wysyp na talerzyk. Każdą kuleczkę obtocz w otrębach, delikatnie dociśnij. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, by smaki się wymieszały a kuleczki stwardniały.

Przed podaniem możesz je skropić ulubionym olejem, np. z pestek dyni lub orzechów włoskich czy octem balsamicznym.

Czas przygotowania 20 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł.

Takie kulki świetnie będą smakowały... w zupie. Najlepiej w zupie-krem pomidorowej, porowej. Włóż do niej kulki tuż przed podaniem.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:z | otręby

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji : 2 i 1/2 kg karkówki wieprzowej (wybierz taką, która nie jest zbyt tłusta i nia ma za dużo przerostów oraz błonek), 1 pęczek świeżego majeranku (jeśli wolisz, możesz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.