Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Tradycyjne zimne nóżki

Składniki na 16 porcji: 4 nóżki wieprzowe, 2 nóżki cielęce, 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3–4 gałązki natki pietruszki, sok wyciśnięty z cytryny, 1 puszka zielonego groszku, ew. trochę kukurydzy konserwowej, 2–3 ząbki czosnku, 2–3 listki laurowe, 4–5 ziaren ziela angielskiego, sól, mielony czarny pieprz, listki sałaty i ew. zioła do dekoracji.

Czas przygotowania: 65 minut (bez gotowania i chłodzenia). 1 porcja: 240 kcal. Cena porcji: 2,30 zł

Reklama

1. Nóżki opal nad płomieniem, by usunąć pozostałe na skórce włoski. Następnie mocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, oczyść. Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz. Oczyszczone nóżki i przygotowane warzywa włóż do garnka.

Zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj dalej ok. 4 godzin. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą oraz sokiem z cytryny.

2. Wywar przecedź, przypraw do smaku czosnkiem. Marchewkę pokrój w plasterki. Ugotowane nóżki lekko przestudź, następnie obierz z nich mięso i drobno je pokrój. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.

3. Małe foremki albo miseczki wyłóż plasterkami marchewki. Do każdej nasyp po porcji osączonego zielonego groszku. Nałóż do nich kawałeczki mięsa, posiekaną natkę i ew. po łyżeczce kukurydzy konserwowej.

Zalej przecedzonym wywarem. Jeśli nie jest wystarczająco kleisty, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Wstaw do lodówki, by galareta całkiem zastygła.

4. Przed podaniem z powierzchni galaretek zdejmij tłuszcz. Wyłóż je na półmisek przykryty listkami sałat, udekoruj gałązkami świeżych ziół, np. trybuli, kolendry, natki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zimne nóżki | groszek

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g zielonej fasolki szparagowej ● 120 g pieczarek ● cebula ● pomidor ● główka czosnku ● 1/2 szklanki bułki tartej ● sól, cukier i pieprz ● ocet balsamiczny ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.