-
Piątek, 31 października 2014 (08:05)
Tortilla ziemniaczana
Składniki: 7 jajek, 5 średnich ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, masło, oliwa.
Przepis przysłała Katarzyna Jaworek z Mętkowa
Porcje: 4, przygot. 100 min, cena 1,70 zł, kalorie 292 kcal.
1Ziemniaki oraz cebulę obierz. Ziemniaki pokrój w plasterki, cebulę – w piórka. Rozgrzej trochę oliwy i smaż razem przygotowane składniki. Oprósz solą i pieprzem.
2Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i ubij jajka trzepaczką albo mikserem na puszystą masę. Włóż smażone z cebulą ziemniaki, wymieszaj.
3Na patelni rozgrzej masło (z odrobiną oliwy). Wlej przygotowaną masę. Smaż kilka minut na rumiano. Nakryj patelnię płaskim talerzem, przewróć tortillę na talerz, znów nasuń na patelnię. Smaż z drugiej, strony aż wierzch się zrumieni.
4Tortillę pokrój na porcje, ułóż na liściach sałaty, udekoruj. Podaj z surówką. Możesz też wlać przygotowaną masę do formy do tart. Piec ok. 30 minut.
5Klasyczną masę ziemniaczano-jajeczną możesz wzbogacić, np. dodając drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Doskonała jest także z dodatkiem papryki lub cukinii.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej
Twój komentarz może być pierwszy