Reklama
  • Piątek, 31 października 2014 (08:05)

    Tortilla ziemniaczana

Składniki: 7 jajek, 5 średnich ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, masło, oliwa.

Przepis przysłała Katarzyna Jaworek z Mętkowa

Reklama

Porcje: 4, przygot. 100 min, cena 1,70 zł, kalorie 292 kcal.

1Ziemniaki oraz cebulę obierz. Ziemniaki pokrój w plasterki, cebulę – w piórka. Rozgrzej trochę oliwy i smaż razem przygotowane składniki. Oprósz solą i pieprzem.

2Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i ubij jajka trzepaczką albo mikserem na puszystą masę. Włóż smażone z cebulą ziemniaki, wymieszaj.

3Na patelni rozgrzej masło (z odrobiną oliwy). Wlej przygotowaną masę. Smaż kilka minut na rumiano. Nakryj patelnię płaskim talerzem, przewróć tortillę na talerz, znów nasuń na patelnię. Smaż z drugiej, strony aż wierzch się zrumieni.

4Tortillę pokrój na porcje, ułóż na liściach sałaty, udekoruj. Podaj z surówką. Możesz też wlać przygotowaną masę do formy do tart. Piec ok. 30 minut.

5Klasyczną masę ziemniaczano-jajeczną możesz wzbogacić, np. dodając drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Doskonała jest także z dodatkiem papryki lub cukinii.

Bella Relaks
Więcej na temat:Tortilla | jaja | ziemniaki | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag białej rzodkwi, pieprz , szczypior, sałata , 12,5 dag sera camembert , 1 szalotka, sól , 7 dag masła , po 2 dag sera topionego i musztar dy, 30 dag pieczeni rzymskiej, 4 bułki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.