Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (13:05)

    Torcik kartoflany z boczkiem

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg ziemniaków, 1 op. mrożonego zielonego groszku, 20 dag chudego wędzonego boczku bez skóry, 2 większe cebule, 500 ml tłustego mleka, 10 jajek, sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa, mielona papryka ostra, tłuszcz do przygotowania formy.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie ok. 20 min. Odcedź, jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Gdy wystygną, pokrój je w średniej grubości plastry.

2. Zagotuj 1 litr posolonej wody. Do wrzątku wsyp mrożony groszek i gotuj bez przykrycia ok. 6 min. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą (dzięki temu groszek zachowa ładny kolor).

3. Cebule obierz, drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i wysmaż go na chrupko. Dodaj cebulę, zeszklij.

4. Mleko zmiksuj z jajkami. Sos przypraw na dość pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mieloną ostrą papryką.

5. Prostokątną formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami ziemniaki, boczek z cebulą oraz zielony groszek. Składniki równomiernie zalej sosem śmietanowo-jajecznym.

Piecz 40–45 min w temp. 200 st. Ostudź, pokrój na porcje.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:torcik | z | boczek

Zobacz również

  • Są pożywne, smakowite i bez uszczerbku przetrwają transport w koszyku. Będą idealne na rodzinny wypad! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.