Reklama
  • Piątek, 27 stycznia (14:00)

    Terrina serowo-pomidorowa

Składniki: 8 pomidorów, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek śmietany kremówki, 50 dag koziego sera, 1 pęczek różnych ziół (estragonu, trybuli, koperku, szczypiorku), mielona słodka papryka, pomidorki koktajlowe i szczypiorek do dekoracji.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dołożyć pomidory. Gotować na dużym ogniu, aż masa pomidorowa zgęstnieje. Przyprawić ją do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

2. Namoczyć łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać kilka minut, aż żelatyna spęcznieje, a potem rozpuścić ją w gorącej masie pomidorowej. Przestudzić.

3. Pozostałą żelatynę namoczyć, poczekać, aż spęcznieje. Rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Kozi serek utrzeć na gładko ze śmietaną. Połączyć z żelatyną. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do tężejącej masy serowej. Lekko przemieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Podłużną foremkę (8x22 cm) wyłożyć folią spożywczą. Nakładać do niej na przemian masę pomidorową i serową. Wstawić do lodówki na 6 godzin do stężenia. Gotową terrinę przełożyć na półmisek. Przed podaniem udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.