Reklama
  • Poniedziałek, 5 stycznia 2015 (15:05)

    Tarteletki z gorgonzolą i borowikami

Składniki na 8 sztuk: 25 dag sera gorgonzola (ew. innego z niebieską pleśnią), 30 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 2 żółtka + 2 jajka, 3 dag suszonych borowików, 40 dag pomidorków, 10 dag śmietany kremówki, 1 marchewka, 5 dag włoskich orzechów, 1 op. mieszanki różnych sałat, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżki oliwy, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tłuszcz do foremek.

1. Grzyby zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Potem odcedź je, osącz i drobno posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i szczyptę soli. Składniki posiekaj, a kiedy powstaną grudki, dodaj 3 łyżki zimnej wody i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij 8 krążków. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi foremek wylep krążkami ciasta. Dobrze dociśnij je dłonią do brzegów.

Reklama

3. Ser pokrój w kosteczkę. Na spodzie tarteletek ułóż grzyby, pomidorki i ser. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 25 –35 minut.

Marchewkę obierz, zetrzyj. Orzechy posiekaj. Liście sałat wymieszaj z orzechami i marchewką. Ocet utrzyj z musztardą i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Podawaj ją jako dodatek do tarteletek.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut . Chłodzenie ciasta ok. 30 minut. 1 sztuka ok. 510 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | gorgonzola

Zobacz również

  • Składniki: 8 kromek chleba grubości 1,5 cm • szklanka mrożonego groszku • kilka zielonych szparagów, przekrojonych na pół • 250 g kremowego serka • sok z cytryny • szklanka listków mięty • pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.