Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Szparagowe roladki

Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek pieczywa.

czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 4 zł

Reklama

1 Szparagi opłucz, odetnij stwardniałe końcówki i obierz zdrewniałe łodygi. Ustaw je pionowo w wysokim garnku, zalej wodą. Główki powinny wystawać ponad jej powierzchnię.

2 Do garnka ze szparagami wsyp po sporej szczypcie soli i cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Wyjmij, ostudź.

3 Na desce rozłóż plastry szynki. Na każdym umieść po jednym szparagu. Zroluj dość ciasno, a potem przekrój na pół. Listki rukoli przebierz, odetnij ogonki. Opłucz i starannie osusz.

4 Masło ubij z żółtkami w gorącej kąpieli wodnej. Do rondelka wlej kremówkę, dodaj pokruszony ser. Ogrzewaj, aż ser się rozpuści. Przestudź, wlej do masy żółtkowej. Wymieszaj, dopraw solą i białym pieprzem. Roladki ułóż na kromkach pieczywa. Podawaj z sosem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.