Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Szczodraki na dobry rok

Składniki: ● 6 dag świeżych drożdży ● 1 kg mąki pszennej ● kostka masła (20 dag) ● pół szklanki cukru ● 1 szklanka śmietany ● 1 szklanka mleka (lub kefiru) ● białka z 3 jaj

1. Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej (nie gorącej) wody z łyżką cukru. Zostaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Rozpuść masło, ostudź. Połącz z mąką, cukrem, śmietaną i mlekiem (lub kefirem) oraz drożdżami. Wymieszaj, dodaj białka, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.

3. Ciasto podziel na kawałki, uformuj rogaliki lub bułeczki, piecz w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut na złoty kolor.

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.