-
Poniedziałek, 6 marca 2017 (13:05)
Szczodraki na dobry rok
Składniki: ● 6 dag świeżych drożdży ● 1 kg mąki pszennej ● kostka masła (20 dag) ● pół szklanki cukru ● 1 szklanka śmietany ● 1 szklanka mleka (lub kefiru) ● białka z 3 jaj
1. Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej (nie gorącej) wody z łyżką cukru. Zostaw do wyrośnięcia.
2. Rozpuść masło, ostudź. Połącz z mąką, cukrem, śmietaną i mlekiem (lub kefirem) oraz drożdżami. Wymieszaj, dodaj białka, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.
3. Ciasto podziel na kawałki, uformuj rogaliki lub bułeczki, piecz w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut na złoty kolor.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 średnia cebula, 1 młoda cukinia, 1/2 pęczka bazylii, 20 dag żółtego sera, 3 jajka, sól, pieprz, masło. więcej
Twój komentarz może być pierwszy