Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca 2017 (13:05)

    Szczodraki na dobry rok

Składniki: ● 6 dag świeżych drożdży ● 1 kg mąki pszennej ● kostka masła (20 dag) ● pół szklanki cukru ● 1 szklanka śmietany ● 1 szklanka mleka (lub kefiru) ● białka z 3 jaj

1. Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej (nie gorącej) wody z łyżką cukru. Zostaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Rozpuść masło, ostudź. Połącz z mąką, cukrem, śmietaną i mlekiem (lub kefirem) oraz drożdżami. Wymieszaj, dodaj białka, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.

3. Ciasto podziel na kawałki, uformuj rogaliki lub bułeczki, piecz w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut na złoty kolor.

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.