Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Szafranowy pilaw do mięsa

Składniki: 10 dag bakalii (rodzynki, morele, śliwki), olej, po szczypcie szafranu, mielonego kardamonu, cynamonu i anyżu, zioła, 1 cebula, 1,5 szklanki ryżu, sól, 3 szklanki bulionu, pieprz

1. Bakalie zalej wodą, odstaw do napęcznienia, osącz i posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż szafran, kardamon, cynamon oraz anyż. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, chwilę smaż razem. Dodaj ryż, wymieszaj.

2. Wlej bulion, dodaj przygotowane bakalie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (18-20 minut). Gotowy pilaw dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem dekoruj ziołami, np. natką. Podawaj do mięsa.

Reklama

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 1,80 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.