Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego 2017 (09:05)

    Szafranowy pilaw do mięsa

Składniki: 10 dag bakalii (rodzynki, morele, śliwki), olej, po szczypcie szafranu, mielonego kardamonu, cynamonu i anyżu, zioła, 1 cebula, 1,5 szklanki ryżu, sól, 3 szklanki bulionu, pieprz

1. Bakalie zalej wodą, odstaw do napęcznienia, osącz i posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż szafran, kardamon, cynamon oraz anyż. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, chwilę smaż razem. Dodaj ryż, wymieszaj.

2. Wlej bulion, dodaj przygotowane bakalie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (18-20 minut). Gotowy pilaw dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem dekoruj ziołami, np. natką. Podawaj do mięsa.

Reklama

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 1,80 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.