Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Słodko-ostre łódeczki z batatów

Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki (bataty), 1 cebula, 1 strąk chili, 1 strąk czerwonej papryki , 10 dag żółtego sera, 4-5 łyżek gęstego jogurtu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.

Reklama

1. Bataty dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze, lekko posól. Piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj składniki farszu.

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyj strąk chili, oczyść go z pesteczek i drobno posiekaj. Opłucz i osusz czerwoną paprykę. Strąk przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.

3. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Z upieczonych ziemniaków wydrąż część miąższu, rozdrobnij. Połącz z cebulą, papryką i chili. Dopraw do smaku solą. Nałóż do wydrążonych łódeczek, posyp serem. Zapiekaj 15 minut. Podawaj z sosem i natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Są pożywne, smakowite i bez uszczerbku przetrwają transport w koszyku. Będą idealne na rodzinny wypad! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.