Reklama
  • Środa, 22 lutego (15:00)

    Śliwki w boczku na melonie

Skład na 8 porcji: ● 200 g kalifornijskich śliwek ● 150 g wędzonego boczku w plastrach ● 150 g sera żółtego w kawałku ● papryka mielona ● 1/2 melona, np. Galia lub Canatloope ● sól i pieprz do smaku ● olej.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł

1. Jeśli śliwki są suche, moczymy je w wodzie 10–15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy. Jeśli są wystarczająco wilgotne, lekko nacinamy.

Reklama

2. Żółty ser kroimy w słupki i posypujemy mieloną papryką. Odstawiamy na kilka minut, aby ser przemacerował się z papryką. Następnie słupki wciskamy w suszone śliwki.

3. Plastry boczku delikatnie oddzielamy od siebie, aby się nie przerwały. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy na nim boczek. Plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i owijamy nimi śliwki z serem. Tak powstały rulonik przebijamy wykałaczką, żeby boczek nie odchodził od śliwek.

4. Schłodzoną połówkę melona kroimy w niezbyt grube łódeczki. W każdą wbijamy po kilka śliwek na wykałaczkach. Łódeczki układamy na schłodzonych półmiskach lub talerzach.

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki czerwonego pesto, 8 plastrów żółtego sera, olej, sól, pieprz, tymianek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.