Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Ślimaczki à la pizza

Składniki: Płat ciasta francuskiego (ok. 270 g), szynka lub inna wędlina np. salami, starty żółty ser, 1/2 pęczka szczypiorku, suszone oregano, keczup.

Przygotowanie 30 min • Porcja 235 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Na 20 szt.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Ciasto francuskie lekko smaruję keczupem, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów ok. 3 cm marginesu. Oprószam je oregano, wykładam pokrojoną wędlinę oraz ser i posypuję szczypiorkiem.

Reklama

2 Ciasto zwijam w roladę – suchy brzeg dociskam tak, by się przykleił. Ostrym nożem kroję roladę w 2-cm. plastry (jeśli podczas krojenia się spłaszczyły, lekko je formuję w krążki).

Krążki wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia. Piekę 15-20 min do zrumienienia w 200°C.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Monika Włudarska z Janikowic

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.