Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Serowe placuszki

Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonego kminku, po kilka gałązek natki i majeranku, 1-2 łyżki mąki, sól, mielony czarny pieprz, olej.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.

Reklama

2. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa.

3. Cebulę obierz, op łucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno poszatkuj, dodaj do masy ziemniaczanej. Ser żółty również zetrzyj na tarce (o małych ocz kach). Dodaj do ziem niaków, wymieszaj.

4. Do przygotowanej masy serowo-ziemniaczanej wsyp kminek (jeśli nie lubisz tej przyprawy, zrezygnuj). Umyj oraz osusz po kilka gałązek natki oraz majeranku. Oderwij listki z łodyg i drobno je posiekaj. Wsyp do masy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagęść mąką.

5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy, formując placuszki. Smaż je z dwóch strony na złocisty kolor (w razie potrzeby, podlewaj olejem).

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 6 plastrów wołowiny zrazowej, 600 ml bulionu wołowego z kostki, 6 dymek, 4 marynowane papryczki chili, 20 dag pędów bambusa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu ostrygowego, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.