Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Serowe placuszki

Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonego kminku, po kilka gałązek natki i majeranku, 1-2 łyżki mąki, sól, mielony czarny pieprz, olej.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.

Reklama

2. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa.

3. Cebulę obierz, op łucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno poszatkuj, dodaj do masy ziemniaczanej. Ser żółty również zetrzyj na tarce (o małych ocz kach). Dodaj do ziem niaków, wymieszaj.

4. Do przygotowanej masy serowo-ziemniaczanej wsyp kminek (jeśli nie lubisz tej przyprawy, zrezygnuj). Umyj oraz osusz po kilka gałązek natki oraz majeranku. Oderwij listki z łodyg i drobno je posiekaj. Wsyp do masy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagęść mąką.

5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy, formując placuszki. Smaż je z dwóch strony na złocisty kolor (w razie potrzeby, podlewaj olejem).

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:Placuszki

Zobacz również

  • Składniki: pomidor, 2 limonki l 3 awokado, pół cebuli, odrobina startego kminku, papryczka chili, 2 łyżeczki świeżej kolendry, sól , pieprz, świeży ogórek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.