Reklama
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:19)

    Serowa przekąska z szynką i ziołami

Składniki na 4 porcje: 4 okrągłe serki pleśniowe typu camembert, 15 dag szynki pokrojonej w plasterki, 20 dag półtłustego twarogu lub twarożku ziarnistego, łyżka gęstej kwaśnej śmietany, po łyżeczce siekanych świeżych ziół: bazylii, szałwii, majeranku, 2 ząbki czosnku, pęczek drobnego szczypiorku, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz czarny i ziołowy, gałązki świeżej bazylii i szałwii oraz pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie: Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekane zioła, szczypiorek i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym, ostrą papryką. Odstaw w chłodne miejsce na 15-30 minut.

Reklama

Każdy serek camembert przekrój poziomo na 3 części. Każdą pierwszą część posmaruj schłodzoną masą twarogową i przykryj środkową częścią. Na niej ułóż plasterki szynki i przykryj wierzchnią częścią serka. Wstaw je do lodówki na godzinę lub zapiekaj 15 min w folii aluminiowej w 100° C.

Przekąskę serową podawaj pokrojoną na trójkątne porcje z pomidorkami koktajlowymi, udekorowaną świeżymi ziołami.

Przygotowanie: 70 minut Porcja: 345 kilokalorii

Zeschnięty twaróg rozdrobnij i smaż na maśle, mieszając. Gdy woda odparuje, dodaj kminek, wbij całe jajko, wymieszaj, jeszcze chwilę smaż. I pyszne danie gotowe.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | przekąska

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1 duża kulka sera mozzarella w zalewie, 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki), ok. 1 łyżki pikantnego keczupu, spora garść świeżych listków bazylii, ok. 3–4 łyżki oliwy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.