Reklama
  • Środa, 18 marca 2015 (08:05)

    Sernik na słono z orzechami

Składniki: Spód: 10 dag słonych herbatników, 10 dag masła. Krem: 10 dag orzechów laskowych, 4 łyżeczki żelatyny, 150 ml śmietany, 2 gałązki selera naciowego, wiązka szczypiorku, 60 dag twarogu, 20 dag sera z niebieską pleśnią, pieprz, sól, gałązka kopru do dekoracji, łyżka oliwy.

Reklama

Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na dnie masę z herbatników. Wstaw do lodówki. Na patelni upraż orzechy laskowe. Żelatynę wsyp do ciepłej wody i wymieszaj. Śmietanę wlej do rondelka, lekko podgrzej i połącz z żelatyną.

W mikserze wymieszaj twaróg z serem pleśniowym, większymi kawałkami orzechów (kilka orzechów i kawałek sera odłóż do dekoracji), posiekanym szczypiorkiem i kawałkami selera. Dodaj sól, pieprz i wlej masę śmietanową z żelatyną.

Krem serowy rozsmaruj na herbatnikach. Wstaw na 4 godziny do lodówki. Tort udekoruj orzechami, serem pleśniowym i koperkiem. Skrop oliwą i podawaj.

Na żywo
Więcej na temat:sernik | krem | herbatniki | SP | z | na

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 40 dag dyni Hokkaido bez pestek ● 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ● 5 łyżek pasty tahini ● 6 łyżek soku z cytryny ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● sol ● pieprz ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.