Reklama
  • Poniedziałek, 14 stycznia 2013 (14:42)

    Sakiewki z farszem meksykańskim

Składniki: ciasto filo, 350 g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli, cebula, ząbek czosnku, strąk chilli, po pół szkl. śmietany i sosu sojowego, po 4 łyżki tartego żółtego sera i oleju, sól, papryka.

1. Posiekaj cebulę, strąk chilli i czosnek. Zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso, smaż 10 minut. Fasolę wypłucz zimną wodą, odsącz. Dodaj do mięsa z cebulą, wlej sos sojowy, duś 5 minut, dopraw do smaku.

2. Ciasto pokrój na 10 kwadratów. Każdy włóż do wysmarowanej olejem żaroodpornej foremki (np. do babeczek), brzegi ciasta wywiń na zewnątrz. Napełnij farszem, piecz 10 minut w 200 st. C. Przed podaniem każdą porcję chilli con carne udekoruj łyżeczką śmietany, posyp startym serem, oprósz papryką.

Reklama

Rada: Ciasto filo nie traci kształtu w czasie pieczenia. Można więc formować z niego sakiewki, rożki, rogaliki.

Olivia

Zobacz również

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.