Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Sakiewka z grzybami

Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 10 dag mąki, 100 ml mleka, 80 ml wody mineralnej, 1 cebula, 40 dag pieczarek, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, 10 dag twarożku, sól, biały pieprz, suszony tymianek, gałązki ziół do związania sakiewek.

Reklama

Jajka wymieszaj z mąką, wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj.

Patelnię rozgrzej. Smaruj ją porcjami oleju i wlewaj po porcji ciasta. Smaż cienkie naleśniki (w sumie zajmie to 10 minut). Trzymaj je w cieple, aby nie wystygły.

Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dołóż grzyby. Smaż całość jeszcze 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z twarożkiem i przypraw do smaku.

Farsz rozłóż na naleśnikach. Unieś brzegi placków do góry i zwiąż je gałązkami ziół, uformuj mieszki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.