Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Sakiewka z grzybami

Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 10 dag mąki, 100 ml mleka, 80 ml wody mineralnej, 1 cebula, 40 dag pieczarek, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, 10 dag twarożku, sól, biały pieprz, suszony tymianek, gałązki ziół do związania sakiewek.

Reklama

Jajka wymieszaj z mąką, wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj.

Patelnię rozgrzej. Smaruj ją porcjami oleju i wlewaj po porcji ciasta. Smaż cienkie naleśniki (w sumie zajmie to 10 minut). Trzymaj je w cieple, aby nie wystygły.

Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dołóż grzyby. Smaż całość jeszcze 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z twarożkiem i przypraw do smaku.

Farsz rozłóż na naleśnikach. Unieś brzegi placków do góry i zwiąż je gałązkami ziół, uformuj mieszki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.