Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Sajgonki z sosem orzechowym

Składniki: 12 płatów papieru ryżowego, 50 g cienkiego makaronu ryżowego, po 2 marchewki i ogórki, mała kapusta pekińska, szklanka pokrojonej pieczonej szynki, 1/3 szklanki octu ryżowego, łyżka cukru, po pęczku mięty i kolendry. Sos orzechowy: po 1/3 szklanki sosu hoisin i wody, łyżka oleju, 3 cm korzenia świeżego imbiru, 1/2 szklanki niesolonych orzechów ziemnych.

1. Marchewki, ogórki i kapustę pokrój w cienkie paski. Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem, zalej nim marchewkę i odstaw.

2. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka minut (zgodnie z instrukcją producenta). Odcedź.

Reklama

3. Na sos posiekaj najpierw imbir i orzechy ziemne. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir. Po minucie dodaj posiekane orzechy. Wlej sos hoisin i wodę. Gotuj 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.

4. Płaty papieru ryżowego przekrój nożyczkami na pół (krojone nożem łatwo się kruszą). Kolejno zanurzaj je na chwilę w misce z gorącą wodą. Miękkie przekładaj na papierowy ręcznik.

5. Odcedź marchewkę. Na każdym płacie układaj kawałki warzyw, mięso, makaron i po kilka gałązek ziół (zostaw wzdłuż prostego brzegu 2 cm na zawinięcie). Zagnij najpierw dolny brzeg papieru ryżowego, a potem zroluj go ciasno (górny koniec zostaje otwarty). Podaj razem z sosem orzechowym.

Olivia
Więcej na temat:sajgonki | na | z | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 pęczka natki, sól , czosnek, po 2 łyżki majonezu i musztardy, curry, 1 limonka, 25 dag pomidorków czereśniowych, 30 dag sera typu bałkańskiego, pieprz , 12 pieczarek, po 1 cebuli i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.