Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:00)

    Sajgonki z łososiem

Skład na 5 porcji: 300 g świeżego fileta z łososia, 10 krążków papieru ryżowego, 300 g mrożonych orientalnych warzyw, 3 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 2 łyżki masła.

Reklama

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 4,80 zł

Łososia płuczę pod wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Przyprawiam solą, pieprzem i smażę na maśle z obu stron. Na patelni rozgrzewam olej i smażę warzywa, aż będą miękkie. Doprawiam sosem sojowym, mieszam.

Krążek papieru ryżowego zanurzam w letniej wodzie, a następnie nakładam porcję warzyw i mały kawałek łososia. Opakowuję farsz papierem, potem zwijam w rulonik, formując sajgonkę.

Kiedy zwinę wszystkie, smażę je na osobnej patelni na oleju z obu stron. Podaję ciepłe z sosem słodko-kwaśnym oraz surówką, np. z kiszonej kapusty.

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.