Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Rybne kuleczki

Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków, sól, 340 dag filetów z dorsza lub innej białej ryby, 1 ząbek czosnku, pieprz, 30 dag cukinii, 1 jajko, olej, 100 ml mleka, 1 łyżka koncent. pomidor., 1 łyżka posiekanej natki, 4 łyżki mąki.

czas ok. 45 min; porcja – 220 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, a potem obierz. Filety rybne opłucz, osusz. Zmiel w maszynce do mięsa razem z ziemniakami

2 Obrany czosnek posiekaj drobno. Oczyść cukinię, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz w misce ze zmieloną rybą i ziemniakami. Dodaj czosnek, jajko, mleko, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i połowę mąki. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3 Z masy formuj w dłoniach niewielkie kulki, obtocz je w pozostałej mące. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wrzucaj kulki, smaż na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz na papierowym ręczniku kuchennym.

Gotowe kuleczki podawaj na gorąco, na przykład z pikantną salsą pomidorową lub dipem.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | Rybna

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 spore ziemniaki, najlepiej młode, 30 dag wędzonego boczku, 1 ostra papryczka, 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.