Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (11:00)

    Różyczki w sosie pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, ok. 200 ml bardzo gorącej wody, ½ łyżeczki soli, 60 ml oleju. Na farsz: 25 dag białego sera, 0-75 dag ugotowanych ziemniaków, 1 duża cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz. Na sos: 400 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i gdy przestygnie starannie zagnieć, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody i ponownie je zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15-30 minut, by „odpoczęło”.

2. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Ser biały oraz ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj przestudzoną cebulkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2 mm. Posmaruj przygotowanym farszem, zwiń formując roladę. Pokrój w plastry po ok. 4 cm. Delikatnie zlep od dołu i od góry, by w trakcie gotowania farsz nie wypłynął. Gotuj na parze 10-15 min.

4. Do rondelka włóż wszystkie składniki sosu (czosnek przeciśnij przez praskę). Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć – zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając gotuj jeszcze 7-10 min, aż sos zgęstnieje. Sos wlej do żaroodpornego naczynia i włóż różyczki pierogowe. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40  minut. Porcja: 620 kilokalorii.

Różyczki możesz przygotować z różnym nadzieniem, np. mięsnym lub serowo-szpinakowym.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji. ciasto: ok. 25 dag mąki pszennej, 1/2 szkl. mleka 3,2%, 4 jajka, 1-2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, szczypta soli i białego pieprzu, olej; farsz: 1 pojedyncza... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.