Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (10:00)

    Rożki paprykowe

Składniki: 2 puszki (po 12,5 dag) sardynek w oleju, 1 szalotka, 10 dag twarożku śmietankowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 1 słoik (314 ml) marynowanej czerwonej papryki (małe oczyszczone strączki), 4 gałązki bazylii, 3 łyżki oliwy.

PRZYGOTOWANIE: ok. 20 minut

1. Sardynki przełożyć do miseczki i rozdrobnić je widelcem. Szalotkę oczyścić, obrać i dość drobno posiekać.

Reklama

2. Twarożek śmietankowy utrzeć z sardynkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Krem sardynkowy przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Papryczki osączyć z zalewy, osuszyć. Do każdego strączka nałożyć porcję przygotowanego kremu. Rożki ułożyć na talerzu. Skropić oliwą z oliwek. Udekorować listkami bazylii.

Uwaga! Zamiast sardynek można wziąć tuńczyka z puszki – w sosie własnym lub wędzoną makrelę.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.