Reklama
  • Czwartek, 13 lutego 2014 (08:00)

    Roladki z brokułami i papryką

Składniki na 6 sztuk: 1 podwójna pierś z kurczaka, 6-8 różyczek brokułu, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 2 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki, 6-7 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć umyte brokuły oraz paski papryki. Gotuj warzywa przez 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą. Osącz, brokuł pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2. Umyte i osuszone piersi przekrój wzdłuż – powinno wyjść 6 porcji. Rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, oprósz solą oraz pieprzem. Na środku każdego ułóż brokuły, po trochu cebuli oraz paski papryki. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.

3. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajko, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż roladki. Smaż aż panierka będzie rumiana (8-10 min). Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 230 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:roladki | z | papryka | brokuły

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg czerstwego chleba razowego • litr mleka • pół szklanki mąki • 3/4 szklanki oleju • 40 dag oliwek • 40 dag grzybków marynowanych • 4 cebule • 4 jajka • 3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.