-
Środa, 22 lutego 2017 (15:00)
Roladki serowe z szynką
Skład na 10 porcji: ● 500 g żółtego sera w kawałku ● 100 g szynki ● 300 g pieczarek ● 3 jaja ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● łyżka masła ● 4 łyżki majonezu ● pieprz, sól.
1. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
2. Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, kroimy z szynką w drobną kostkę. Do miski przekładamy pieczarki, szynkę, jaja, dodajemy natkę pietruszki, majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki.
3. Ser w kawałku wkładamy do gorącej wody na ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy i jeszcze ciepły szybko rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm. Przekładamy na niego schłodzony farsz i ciasno rolujemy. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby ser z farszem dobrze stężały.
4. Roladę wyjmujemy z folii, kroimy w grube plastry i w każdy wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej było po nie sięgać. Układamy na półmisku i dekorujemy np. gałązkami natki pietruszki.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej
Twój komentarz może być pierwszy