Reklama
  • Poniedziałek, 1 września 2014 (11:00)

    Rolada szpinakowa z serkiem mascarpone

Składniki: 30 dag serka mascarpone , na ciasto: 10 łyżek mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 6 jajek, 10 dag mrożonych liści szpinaku, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml śmietany, 5 dag liści szpinaku, 10 dag pasteryzowanej czerwonej papryki, sól, tłuczony czarny pieprz, 1-2 ząbki czosnku.

Przygotowanie 50 minut • Porcja 155 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 12 porcji

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

1 Przygotuj nadzienie: liście szpinaku i paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Serek wymieszaj ze śmietaną i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dołóż szpinak i paprykę. Dopraw solą i pieprzem.

2 Zrób ciasto: rozmroź szpinak, odciśnij i drobniutko posiekaj. Ubij żółtka. Dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz szpinak. Pod koniec wmieszaj białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.

3 Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w 180°C.

4 Odwracając, wyjmij ciasto na zwilżoną ściereczkę. Gdy lekko przestygnie, zdejmij papier.

5 Posmaruj ciasto przygotowanym nadzieniem i mocno zwiń.

6 Roladę owiń folią i wstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.