Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Rolada serowa

Składniki na 8 porcji: ● szklanka mąki ● 4 łyżki twarogu ● 3 łyżki mleka ● 3 łyżki oleju ● sól ● jajko ● pół torebki proszku do pieczenia; farsz: ● 15 dag twarożku śmietankowego ● 15 dag gotowanej szynki ● 3 łyżki śmietany ● po 1/3 pęczka natki pietruszki szczypiorku i rzeżuchy ● biały pieprz

Reklama

❶ Twaróg wymieszaj z mlekiem, olejem i solą. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.

❷ Ciasto zagnieć, po czym rozwałkuj na prostokąt.

❸ Pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek posiekaj. Połącz z twarożkiem, 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem.

❹ Na cieście rozsmaruj masę serową. Na dłuższych końcach pozostaw 2 cm wolnego brzegu i posmaruj je białkiem. Na twarożku umieść szynkę.

❺ Zwiń ciasno roladę, posmaruj ją żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstaw potrawę do piekarnika (200°C) i piecz 20 minut.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: średnie.

Telemax

Zobacz również

  • ● 250 g boczku lub bekonu ● cebula ● 375 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szczypta soli ● 30 g sera parmezan (lub innego podobnego) ●łyżka świeżego rozmarynu ● 2 jajka ● 250 ml mleka ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.