Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Rolada serowa

Składniki na 8 porcji: ● szklanka mąki ● 4 łyżki twarogu ● 3 łyżki mleka ● 3 łyżki oleju ● sól ● jajko ● pół torebki proszku do pieczenia; farsz: ● 15 dag twarożku śmietankowego ● 15 dag gotowanej szynki ● 3 łyżki śmietany ● po 1/3 pęczka natki pietruszki szczypiorku i rzeżuchy ● biały pieprz

Reklama

❶ Twaróg wymieszaj z mlekiem, olejem i solą. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.

❷ Ciasto zagnieć, po czym rozwałkuj na prostokąt.

❸ Pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek posiekaj. Połącz z twarożkiem, 2 łyżkami śmietany, solą i pieprzem.

❹ Na cieście rozsmaruj masę serową. Na dłuższych końcach pozostaw 2 cm wolnego brzegu i posmaruj je białkiem. Na twarożku umieść szynkę.

❺ Zwiń ciasno roladę, posmaruj ją żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstaw potrawę do piekarnika (200°C) i piecz 20 minut.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: średnie.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, ciasto: 1,5 szkl. zmielonej na proszek kaszy gryczanej, niepalonej lub 1 szkl. mąki gryczanej, 2 jajka, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/2 szkl. wody gazowanej, 3 łyżki oliwy, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.