Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Pyszne dania z kaszą gryczaną

Zostało trochę kaszy ugotowanej na obiad? Albo masz całe opakowanie i chciałabyś przygotować z niej coś oryginalnego? Polecamy nasze sprawdzone przepisy!

1. Na... śniadanie! Ugotowana kasza gryczana jest dobrym dodatkiem do ciepłego mleka (także roślinnego). Możesz zjeść takie śniadanie w chłodny poranek – ogrzeje i dostarczy niezbędnych składników odżywczych.

2. Kotlety i kotleciki . Duże lub małe – zrobisz, jakie tylko zechcesz! Ugotowaną kaszę możesz wzbogacić np. przesmażonymi pieczarkami z cebulką, połączyć z roztrzepanym jajkiem i doprawić. Uformowane z masy gryczanej kotleciki usmaż na rozgrzanym oleju (możesz je też upiec z piekarniku).

Reklama

3. Dodatek do sałatki . Kasza gryczana jest znakomitym składnikiem różnych sałatek. Możesz dodać ją np. do sałatki z ugotowanych warzyw, takich jak brokuły, kalafior, marchewka. Dobrze będzie smakowała również z warzywami surowymi – np. papryką, pomidorami itd.

4. Farsz do warzyw . Cukinie, papryki, bakłażany, pomidory – każde z tych warzyw rewelacyjnie smakuje nadziewane kaszą gryczaną i zapieczone. Farsz możesz wzbogacić np. podsmażoną cebulką, surową lub gotowaną marchewką itp.

5. Jarskie pierogi. Jeśli jeszcze nie próbowałaś pierogów z kaszą – namawiamy, bo warto! Do gryczanego farszu możesz dodać także pieczarki, cebulę i inne warzywa.

6. Gołąbki . Z kaszą gryczaną można zrobić też wspaniałe, jarskie gołąbki. Można przygotować je z każdej kapusty – białej, włoskiej oraz czerwonej (modrej).

7. Pasztet. Ugotowana kasza gryczana może być bazą do bezmięsnego pasztetu. Możesz połączyć ją np. z groszkiem, marchewką, cebulą, brokułami... Z czym tylko zechcesz!

Masę zblenduj, dopraw do smaku, rozmieszaj np. z jajkiem (nie jest to konieczne, jeśli masa jest zwarta) i upiecz w natłuszczonej formie. Pasztet możesz serwować na kanapkach lub jako samodzielne danie, np. z ulubioną sałatką lub surówką.

8. Paszteciki do barszczu . Zamiast z kapustą i grzybami, można zrobić je z kaszą, dodając np. cebulę lub/i pieczarki. Jeśli masz np. ochotę na ostrzejszy smak, do farszu z kaszy dodaj np. czosnek lub ostrą paprykę.

9. Zapiekanka na kolację. Ugotowana kasza, zielenina (np. natka, szpinak), starty żółty ser, odrobina oleju – wystarczy wymieszać te składniki, włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch wbić jajko (jedno lub więcej) i zapiec.

10. Gryczany chleb. Z kaszą możesz upiec pyszny chleb. Ugotuj woreczek (100 g), ostudź. Połącz w misce z 400 g mąki pszennej, wkrusz 20 g drożdży, dodaj łyżeczkę cukru, 300 ml ciepłej wody, łyżeczkę soli i zagnieć, nakryj ściereczką i odstaw w cieple na 30 min. Włóż do formy na kolejne 30 min, aby ciasto podrosło. Piecz ok. godz. w 200ºC.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, 1 łyżka mąki , 1 cebula , 1/2 pęczka koperku , 50 dag arbuza , 30 dag mozzarelli , 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki , sos sojowy, sól, pieprz , ocet... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.