Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Przystawka w tortilli

Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3 tortille, po 2 łyżki majonezu, keczupu i musztardy, sól, pieprz.

1 Umytą i osuszoną  sałatę lodową grubo poszatkuj. Wyszoruj starannie ogórka, pozostaw ze skórką. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój w plasterki. Posól. Pierś kurczaka pokrój na nieduże kawałki.

2 Połówkę awokado pozbaw skórki, pokrój w plasterki, a potem na kawałki. Miąższ skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół, oprósz solą i pieprzem.

Reklama

3 Tortille skrop wodą, kładź kolejno na patelni i krótko smaż bez tłuszczu. Majonez wymieszaj z keczupem i musztardą. Posmaruj tortille. Kolejno układaj na nich warzywa, awokado i kawałki mięsa kurczaka. Składaj, formując pakiecik. Przed podaniem każdy pakiecik przekrój na pół.

czas ok. 30 min; porcja – 190 kcal, cena 2,30 zł

Pszenne placuszki

Do miski wsyp szklankę mąki, dodaj 1/5 szklanki oleju, 4/5 szklanki wody oraz sól do smaku. Składniki zmiksuj na gładką masę (o konsystencji ciasta naleśnikowego). Rozgrzej dużą suchą patelnię. Wlewaj porcje ciasta, rozprowadzaj je kolistymi ruchami. Smaż z dwóch stron jasnozłote placki.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 jajka, po 10 dag żółtego sera i szynki wieprzowej, 1 szklanka mrożonego groszku, po 5 dag kwaśnej śmietany i sera ricotta, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.