Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:40)

    Przekąska z łososiem w awokado

Sałatkę można przygotować w łagodnej wersji, ze słodką papryką zamiast ostrej.

Składniki: plastry wędzonego łososia, 2 awokado , 4 jajka, ostra papryczka, 1/2 ogórka wężowego, sól, pieprz czarny oraz czerwony, cytryna, oliwa z oliwek, koperek.

Reklama

Jajka ugotuj na twardo (gotuj je na tyle krótko, aby żółtko było miękkawe). Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ wykrój i pokrój w kostkę.

Łososia pokrój na cienkie paski i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj paski ryby z pokrojonym awokado. Umyj ogórek, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do sałatki.

Umyj, oczyść z pestek ostrą papryczkę i drobno ją posiekaj. Posyp sałatkę, wymieszaj, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Sałatkę nałóż do wydrążonych połówek awokado, skrop oliwą i ubierz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Podawaj udekorowaną gałązkami koperku razem z przekrojonymi na pół jajkami na twardo.

Czas przygotowania: 25 min + chłodz.; liczba porcji: 4.

Świat kobiety
Więcej na temat:jaja | z | przekąska

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 mała główka kapusty, 40 dag chudej wieprzowiny, 20 dag sera owczego, 1 duża cebula, 2 łyżki octu balsamicznego,1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, kawałek (2 cm) imbiru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.