Reklama
  • Środa, 8 marca (09:05)

    Przekąska z dynią i fetą

Składniki na 8 porcji: ● opakowanie ciasta francuskiego ● 12 dag sera feta ● duży pojedynczy filet z kurczaka ● 25 dag dyni (waga po obraniu) ● tymianek ● olej ● świeżo mielona sól morska ● świeżo mielony kolorowy pieprz ● łyżka posiekanej natki pietruszki ● jajko.

Reklama

❶ Dynię pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp tymiankiem, solą morską i pieprzem. Całość skrop oliwą, po czym zapiecz na półmiękko w temp. 180°C.

❷ Filet potnij w kostkę, oprósz przyprawami i podsmaż. Ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości.

❸ Ciasto rozwiń, posmaruj jajkiem, a następnie podziel na prostokąty.

❹ Przygotowane porcje ciasta przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułóż dynię, filet oraz ser. Całość oprósz pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

❺ Wstaw przekąskę do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz 20 minut do zrumienienia brzegów.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.