Reklama
  • Czwartek, 5 czerwca 2014 (12:05)

    Potrawy z dodatkiem bazylii

Pochodzi z Indii, choć sławę zapewniła jej kuchnia włoska. Istnieje kilka jej odmian.

Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem  pomidorów, stąd często określana jest jako „zioło pomidorowe”. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana, cukini i szpinaku.

Caprese – tradycyjna włoska sałatka

Reklama

Jest smaczna i zdrowa, a zrobisz ją ekspresowo. Pokrój mozzarellę w plastry. Przełóż je plastrami krojonego w poprzek, dojrzałego pomidora. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Serwuj ze świeżą bagietką.

Majonez bazyliowy

W blenderze umieść pół kubka zgniecionych listków bazylii, 4 łyżeczki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Pycha!

Ciekawostki o bazylii

Zioło to ma działanie łagodzące, wzmacnia układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe oraz skutecznie zapobiega wzdęciom.

Istnieje kilka odmian bazylii. Ta o dużych, soczystych liściach jest najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo-anyżowy aromat. Występuje też w postaci suszonej o dużo łagodniejszym zapachu i smaku niż świeżo zebrane liście.

Na żywo
Więcej na temat:Tray | z | aromat | majonez | ZIO

Zobacz również

  • Składniki dla 2 osób: 2 okrągłe serki camembert w drewnianym opakowaniu • 2 plastry okrągłego sera żółtego • 2 łyżki bułki tartej • jajko • liście rukoli • orzechy laskowe • kilka czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.