Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Potrawka ze śmietaną i grzybami

Składniki na 4 porcje: 1 kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 4 łyżki masła, 1 liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany 18 proc., po kilka gałązek tymianku i rozmarynu, sól, pieprz

Reklama

Jeśli nazbierałaś więcej grzybów i część chcesz zamrozić (np. na świąteczne pierożki lub kulebiak), obgotuj je. Po przestudzeniu i osączeniu przepuść grzyby przez maszynkę i dopiero spakuj w woreczki foliowe. Dzięki temu zajmą one mniej miejsca w zamrażalniku.

1. Grzyby bardzo dokładnie oczyść, odetnij trzonki, starannie opłucz pod bieżącą wodą. Większe kapelusze pokrój w paski, mniejsze grzybki zostaw w całości. Jeśli używasz do potrawki maślaków, musisz usunąć z nich skórkę.

2. Obydwie cebule obierz, pokrój w kostkę lub w piórka. W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę (jeśli chcesz, możesz także dodać 1-2 obrane ząbki czosnku). Smaż na jasnozłoty kolor.

3. Dodaj przygotowane grzyby. Chwilę smaż, mieszając, aż zaczną puszczać wodę. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec zdejmij pokrywkę, by grzyby lekko odparowały.

4. Śmietanę rozmieszaj z mąką. Dodaj do duszonych grzybów. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj udekorowane tymiankiem oraz igiełkami rozmarynu..

Dobra rada. Potrawkę serwuj z pieczywem, makaronem lub ziemniaczkami. Czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 3,80 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.