Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Placuszki z kapustą

Składniki na 6 porcji: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 30 dag kiszonej kapusty, 10 dag wędzonego boczku, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz, natka.

1 Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, oszusz. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, umieść w misce.

2 Obraną cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do miski z ziemniakami. Kapustę kiszoną odciśnij z soku. Jeśli jest stara i bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej pod bieżącą wodą.

Reklama

3 Przygotowaną kapustę kiszoną posiekaj ostrym nożem. Boczek pokrój w kosteczkę. Składniki dodaj do miski z ziemniakami i cebulą.

4 Śmietanę wymieszaj starannie z jajkami, wlej do składników w misce. Dodaj sporą szczyptę pieprzu i odrobinę soli. Połącz składniki.

5 Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Dużą łyżką lub chochelką nabieraj porcje ziemniaczano-kapuścianego ciasta. Ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz, formując placuszki. Smaż je po 3-5 minut z każdej strony na złocisty kolor. W razie potrzeby, podczas smażenia kolejnych porcji, dolewaj na patelnię olej.

6 Usmażone placuszki wyjmuj na talerz wyłożony pergaminem lub papierowymi ręcznikami kuchennymi, aby je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj udekorowane listkami świeżej natki lub innych ziół.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża cebula, 1 duży strąk czerwonej papryki, masło, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 ml oliwy (lub oleju), 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.