Reklama
  • Wtorek, 5 sierpnia 2014 (14:05)

    Placki ziemniaczane z szynką

5 dużych ziemniaków, sól, pieprz, 20 dag szynki (ale może być też inna wędlina), 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, olej

Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu.

1 Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ułóż na sitku, odstaw na chwilę, by nadmiar płynu odciekł.

Reklama

2 Masę ziemniaczaną włóż do miski, wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną, posyp solą i pieprzem. Wędlinę pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj.

3 Olej rozgrzej na patelni, łyżką wlewaj porcje masy, usmaż placki z obydwu stron na złoty kolor.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | olej | przepis | ziemniaki | z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 kromek tostowych • 40 dag mięsa mielonego • 30 dag sera gouda • 20 dag pieczarek • 20 dag sera mozzarella • 2 pomidory • ćwierć szklanki oliwy ziołowej • olej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.